Ineke Lautenbach

Om te lezen en te luisteren

Schrijven is mijn hobby. Op deze website zijn de resultaten daarvan te lezen.
Verder houd ik van zingen en daarvan is iets te lezen en te horen.
Veel plezier!


Schatgraven

Ik ga op zoek naar de leukste opnamen. Op een deel van de doosjes staat wat er op de band staat. In mijn vaders keurige handschrift. De verjaardagband is herkenbaar. Die van de bruiloft van mijn oom en tante. Bij een aantal banden zit een stukje uit de omroepgids. Blijkbaar het programma dat is opgenomen. Vaak klassieke muziek. Maar meestal is het niet duidelijk wat er op staat. Er zit niets anders op dan gewoon te gaan luisteren.

 

De kwaliteit van de banden valt me niet tegen. Wat met de microfoon is opgenomen moet wel erg hard staan, maar er is weinig ruis te horen. Niet meer dan veertig jaar geleden ook al te horen was. Maar de bandrecorder is niet zo best. De motor trekt het niet. Het begin van een band gaat goed. Dan wordt de muziek langzamerhand vals. Dat is bij die eerste band al zo, die met de top 100 uit 1978. Het stuk met de klassieke muziek is vals. Ik probeer om de band door te spoelen, maar dat gaat niet. Dan hapert de motor. Dus laat ik hem op normale snelheid doorlopen en zet het geluid uit.

De top 100 band is een dertien centimeter spoel. Laat ik er een van elf centimeter nemen. Ik verwacht dat dat beter zal gaan. De band wordt immers minder zwaar. Maar deze gaat zelfs nog slechter. Het is al snel niet meer om aan te horen. Op driekwart van de speelduur staat de band bijna stil. Ik spoel handmatig de band door. Dan zit die tenminste weer gewoon op de spoel en niet meer op de bandrecorder.

Maar zo kan ik niets naar de computer overzetten. Wat nu?