Ineke Lautenbach

Om te lezen en te luisteren

Schrijven is mijn hobby. Op deze website zijn de resultaten daarvan te lezen.
Verder houd ik van zingen en daarvan is iets te lezen en te horen.
Veel plezier!


Veertigdagen 2012: Lijden - Marc Chagall

Op een aantal thema-ochtenden komen dit seizoen bekende verhalen uit de bijbel aan de orde aan de hand van schilderijen van Marc Chagall. Voor de veertig dagen vespers hebben we ook gekozen voor een aantal van deze schilderijen, die te vinden zijn in Chagall bijbel.

Schilderijen van Marc Chagall

Op ieder gekozen schilderij staat het kruis centraal:

  1. De heilige familie (schilderij 61 in de Chagallbijbel)
  2. Kruisiging (schilderij 65 in de Chagallbijbel)
  3. De witte kruisiging (schilderij 66 in de Chagallbijbel)
  4. De gele kruisiging (schilderij 67 in de  Chagallbijbel)
  5. Verzet (schilderij 69 in de Chagallbijbel)
  6. Opstanding (schilderij 70 in de Chagallbijbel)

Door de interpretatie van Chagall gaan de verhalen ons weer heel andere dingen vertellen. Chagall gebruikt voor ons bekende beelden en symbolen op een ander manier. Het kruis met Jezus verwijst bij Chagall niet naar de Christus. Hij gebruikt het christelijke symbool voor het lijden van de mensheid in het algemeen en in het bijzonder voor zijn volk, de Joden.

De laatste twee schilderijen vormen met Bevrijding (schilderij 71 in de Chagallbijbel) een drieluik. Dit laatste schilderij zal op Paasmorgen centraal staan.

Wat zingen we?

Vanuit de stilte beginnen we met een lied, gevolgd door een korte inleiding (dat doe ik op 18 maart). Dan worden we weer stil, ontsteken het licht, openen de schrift en roepen de Eeuwige aan. Dat doen we met Het begin en Bemoediging

Op ieder gekozen schilderij staat het kruis centraal. Daarom hebben we gekozen voor liederen rond het kruis. We kozen ze uit het Liedboek voor de Kerken. Het zijn liederen van de vroege Middeleeuwen  tot eind 1800. Het taalgebruik maar ook de theologie staat soms ver van ons af.
Toch willen we ze nog een keer zingen. Waarschijnlijk zullen ze niet in het nieuwe liedboek staan, dat volgend jaar uitkomt.

Net als tijdens Advent 2011 zingen we het Onze Vader in de toonzetting van Bert van Kooten.

Wij vieren de vespers aan het einde van de dag, aan het begin van de avond. Dat is mooi moment om avondliederen te zingen. We zullen iedere vesper afsluiten met een ander avondlied, bekende en minder bekende.

Waar en wanneer

Kerkelijk Centrum De Rank, Lupinestraat 11, Nieuwegein

De vespers beginnen om 19.30 uur. Na afloop van de vesper is er gelegenheid om elkaar te ontmoeten bij een kopje koffie of thee. U bent van harte welkom!

Via kerkomroep kunt u de vesper beluisteren op het moment dat die plaats vindt of later op een tijdstip dat u schikt.