Ineke Lautenbach

Om te lezen en te luisteren

Schrijven is mijn hobby. Op deze website zijn de resultaten daarvan te lezen.
Verder houd ik van zingen en daarvan is iets te lezen en te horen.
Veel plezier!


Top 100

Ook mijn vader heeft geen bandrecorder meer. Maar hij heeft alle bandjes bewaard. Hij neemt ze voor me mee. Het is een tas vol. Ik sluit de bandrecorder aan op mijn stereo installatie. En zet zomaar een band op.

Niks oude muziek. De top 100 uit 1978, uitgezonden door Veronica. Het staartje staat op de band, vanaf nummer acht of zo. Toch wel grappig: oude jingles en de presentatie door Lex Harding. Was Veronica toen nog piraat of al aan land? Ik weet het niet meer.

Mijn tienerdochter begint te dansen. Ze vindt If I had words leuke muziek. Het doet mij denken aan de stage in het laatste jaar van de Pedagogische Academie. Mijn klasgenoot had zijn brood weer eens vergeten en een patatje gehaald. We zaten in het kamertje met de radio keihard aan. Dat is diverse keren gebeurd, want het liedje was populair en hij was vergeetachtig. Het liedje roept nog steeds een patatlucht op.

Na de top 100 volgt het nieuws en daarna iets klassieks van mijn vader. Twee totaal verschillende dingen op één band. En waarom bewaar je het nieuws? Ik kan me precies voorstellen hoe dat gegaan is. Die band was niet bedoeld om te bewaren. Alleen om even snel iets op te nemen en later af te luisteren. Zoals we nu vaak met de videorecorder doen. Waarschijnlijk is het als volgt gegaan: het is kerstvakantie. Mijn broer en ik zitten te luisteren naar de top 100. Het slot is rond etenstijd. Dan moet zoals altijd de radio uit. Verontwaardiging van ons: net aan het eind, als de beste nummers komen, mogen we niet meer luisteren!

‘Neem maar op,’ is mijn moeders laconieke reactie. In ons bandrecorder-gezin een heel normale reactie. Er ligt een stapel banden in de kast met opnamen die niemand wil bewaren. Die banden mogen opnieuw gebruikt worden. We pakken de bovenste van de stapel en zetten de bandrecorder aan. Na het eten stoppen we de band. Net na het nieuws. We spoelen hem terug en luisteren hem af. Daarna terug op de stapel. De opname is per ongeluk bewaard.

Wat er nummer één stond in 1978? You’re the one that I want van Grease natuurlijk.