Ineke Lautenbach

Om te lezen en te luisteren

Schrijven is mijn hobby. Op deze website zijn de resultaten daarvan te lezen.
Verder houd ik van zingen en daarvan is iets te lezen en te horen.
Veel plezier!


Zangen van zoeken en zien

Cover Zangen van zoeken en zien

Het was een prachtige dag: 10 oktober 2015. De liedbundel Zangen van zoeken en zien werd gepresenteerd in de Martinikerk in Groningen. En ik was er bij.

En het was een feestje! Een bomvolle kerk en heel veel zingen.

Wat is dit voor bundel?

Een paar zinsneden uit de inleiding:

Veel kerken en geloofsgemeenschappen zoeken vernieuwing in taal en in muziek. [...] Mensen zoeken daarvoor moderne, aansprekende teksten of maken deze zelf.
De taal in deze bundel is een eigentijdse geloofstaal, met beeldspraak die nieuwe wegen zoekt om het onzegbare te naderen.
Zangen van zoeken en zien kiest voor liturgie, waarin de functie van muziek essentieel is.

Dat klinkt goed!

Wat staat er in?

Martinitoren met regenboogvlagEen breed aanbod!

Zo zie ik veel teksten van bekende dichters die ik niet zo vaak in andere bundels aantref: Judith Herzberg, Neeltje Maria Min, Vasalis, Henriëtte Roland Holst, Gerrit Achterberg, Ida Gerhardt, Gerard Reve, Hildegard von Bingen.

Zo zie ik veel muziek uit Groningen: teksten van Marijke de Bruijne, muziek van Chris van Bruggen, Anneke van der Heide en Peter Rippen. Zij maakten diverse oratoria, voor Kerst, Pasen en Pinksteren.

Zo zie ik verrassende tekstdichters en componisten, bijvoorbeeld Ahmed Aboutaleb en Henny Vrienten. Maar ook veel voor mij nieuwe namen, soms met één lied en soms met (veel) meer. Mijn naam bij lied 79 (Herinnering - Wij noemen u de namen) zal voor veel mensen zo'n verrassing zijn.

Zo zie ik veel bekende liederen: Huub Oosterhuis, Sytze de Vries, Bernard Huijbers, Antoine Oomen, Willem Vogel, liederen uit Taizé en Iona. Een deel daarvan is ook te vinden in het Liedboek -bidden en zingen in huis kerk.

Zo zie ik veel liederen van Herman Verbeek.

Herman Verbeek

Stapels boeken!De bundel is opgedragen aan Herman Verbeek (1936-2013): priester, politicus, tekstdichter en pastor. Een citaat van de website van Het Verbeekfonds:

Herman Verbeek (1936) werd geboren in Groningen en is daar in 1963 tot priester gewijd. Als politicus was hij van 1977 - 1981 voorzitter van PPR en van 1984 - 1994 lid van het Europees Parlement. Hij is auteur van vele spirituele en politieke boeken. Zijn ZANGEN nemen daarbij een aparte, meditatieve plaats in.

Er zijn heel wat liederen van Herman Verbeek opgenomen. Ik had nog nooit iets van hem gelezen, maar was aangenaam verrast!

Het leeuwendeel van de kosten om deze bundel te maken is gedragen door het Verbeekfonds. De bundel is dan ook opgedragen aan Herman Verbeek.

En nu zingen natuurlijk!