Ineke Lautenbach

Om te lezen en te luisteren

Schrijven is mijn hobby. Op deze website zijn de resultaten daarvan te lezen.
Verder houd ik van zingen en daarvan is iets te lezen en te horen.
Veel plezier!


Hoe bereiden we ons voor ? - De stronk van Isaï

Een overweging bij Jesaja 11: 1-10
Tweede vesper van advent, 7 december 2014

Het is advent. Een tijd van wachten. Wachten op nieuw leven. Op nieuw perspectief. Op nieuw elan.

Je kunt met verlangen uitzien naar het nieuwe. Omdat het nu niet goed is, of omdat je ziet dat het goed gaat worden.

Maar je kunt er ook bang voor zijn. Het is nu toch goed, waarom moet er iets nieuws komen? Of misschien heb je een beeld van het nieuwe dat je afschrikt. Een toekomstbeeld waarvan je hoopt dat het geen werkelijkheid wordt.

En dan lezen we vandaag in Jesaja over de telg die opschiet uit de stronk van Isaï. Over de wolf naast het lam, de panter naast het bokje. Over vrede en gerechtigheid. Zal het ooit zover komen?

Voor mij is dat op dit moment niet zo duidelijk. Ik heb daarom gezocht naar wat anderen hierover zeggen en stuit op Anselm Grun. Wat hij vertelt in zijn boek Wortelen helpt mij een stapje verder. Dit zijn zijn woorden:

De profeet Jesaja is ervan overtuigd dat heil niet simpelweg voortvloeit uit een prachtige boom. Juist wanneer takken breken en bomen worden omgehakt, ontspringt er heil uit de wortels. Dat is een belofte, ook voor ons leven. Ook wanneer er van alles kapot gaat, onze wortels blijven in de aarde rusten. Uit die wortels kan steeds nieuw heil ontstaan.
Een Afrikaans verhaal laat zien dat juist moeilijkheden en kwetsende factoren van buitenaf ons dwingen onze wortels dieper de grond in te boren. In dit verhaal gaat het om een slechte man die een zware steen op de kroon van een jonge palm legt om deze boom schade toe te brengen. Maar als hij jaren later terugkomt, is juist deze palm de grootste en mooiste onder alle palmen. Want de steen heeft hem gedwongen om zijn wortels dieper de grond in te steken.

Deze woorden geven mij perspectief. Mijn wortels, onze wortels worden sterker. En de toekomst zal goed zijn. In de woorden van Jesaja:

Niemand doet kwaad, niemand sticht onheil.

Die toekomst mogen we verwachten.