Ineke Lautenbach

Om te lezen en te luisteren

Schrijven is mijn hobby. Op deze website zijn de resultaten daarvan te lezen.
Verder houd ik van zingen en daarvan is iets te lezen en te horen.
Veel plezier!


In de oven

Niet alles staat op cassette. Ik wil de banden toch gebruiken. Dus bel ik mijn vriend.

‘Ik denk niet dat het aan de motor ligt,’ reageert hij. ‘Ik heb daar geen problemen mee gehad. Heb je nog een grote lege spoel? Dan gaat het vast beter.’

Natuurlijk, hefboomwerking. Elementaire natuurkunde. Met een grote spoel is er minder kracht nodig dan met een kleine. Maar ik heb geen grote spoel meer.

Vroeger had ik er heel veel. Onze latere bandrecorders konden grote spoelen aan. Mijn broer en ik hebben daar veel gebruik van gemaakt. Als tiener wilden we veel muziek hebben, maar het budget was beperkt. Dus kocht ik een LP en mijn broer nam hem op. Hij kocht een andere LP en die nam ik op. En we namen LP’s op die we leenden van vrienden.

Een LP past ongeveer op een elf centimeter band, een dubbel-LP gaat op dertien centimeter. Meestal houd je dan een stuk over, maar soms is de band net te kort. Wij hadden daar iets op bedacht. We kochten de grootste band die op de bandrecorder paste en een voorraad lege spoelen van elf en dertien centimeter. Die grote band was bovendien veel goedkoper te krijgen dan elf en dertien centimeter banden. De kleintjes begonnen in onze tienertijd incourant te worden.

We namen eerst de langste kant van een LP op en sneden de band af. We zetten er een nieuw aanloopstukje aan en namen de andere kant op. Zo maakten we banden die precies lang genoeg waren voor de betreffende LP. Van afvalkarton dat mijn vader van kantoor meenam maakten we doosjes op maat. Mijn vader gebruikte lege sigarendoosjes van opa. We hadden een speciaal setje om de banden te snijden en van aanloopstukjes te voorzien. Dat setje zit in de tas die ik van mijn vader heb gekregen. Maar grote spoelen zitten er niet in.

‘Het kan ook aan de band zelf liggen,’ gaat mijn vriend verder. ‘Dan moet je hem een poosje bakken in de oven.’

Hij legt uit hoe hij het doet. Welke temperatuur en hoe lang. Ik durf er mijn banden niet aan te wagen. Ik leen wel een paar grote spoelen als we elkaar weer zien.