Ineke Lautenbach

Om te lezen en te luisteren

Schrijven is mijn hobby. Op deze website zijn de resultaten daarvan te lezen.
Verder houd ik van zingen en daarvan is iets te lezen en te horen.
Veel plezier!


Moeders van Jezus - Ruth

Een overweging bij Ruth 3: 14b - 4:17
Derde vesper van advent, 13 december 2009

Wat een verhalen hebben we in de eerste twee vespers gehoord over de moeders van Jezus! Het zijn geen vrouwen van onbesproken gedrag. Tamar doet zich als hoer voor om bij haar schoonvader haar recht te halen. Rachab, die een bordeel runt, verleent onderdak aan vreemdelingen die haar stad willen innemen. Verhalen waarbij je je afvraagt of het doel de middelen heiligt.

Vandaag is dat anders. Op Ruth is moreel niets aan te merken. En ook in de rest van het verhaal gebeuren geen dingen die een mens liever voor zich houdt. Het verhaal van Ruth is een prima verhaal om te lezen en te vertellen en dat gebeurt dan ook volop.

En wat een prachtig verhaal! Een vrouw die trouw is aan iemand die ze lief­heeft en daardoor een onbekende toekomst aandurft. Wie is er niet jaloers op zoveel lef? En op zoveel liefde? Liefde van een vrouw voor een vrouw. Grappig dat juist het deel waarin Ruth kiest om met Noömi mee te gaan wel in huwelijksvieringen gelezen wordt.

Vandaag lezen we een ander deel, het deel dat over Ruth en Boaz gaat. Ruth gaat achter de maaiers aan om het graan te verzamelen dat overblijft bij het oogsten. Noömi en zijzelf moeten toch ergens van leven. Het was toen regel om niet alle resten na het maaien te verzamelen, maar te laten liggen. Die regel zorgde er voor dat ook arme mensen iets te eten hadden. Ruth maakt gebruik van die regel en komt bij toeval op de akker van Boaz terecht.

Boaz ziet haar en vraagt wie ze is. Heeft hij een vermoeden? Ruth staat immers al goed bekend in Bethlehem. Of valt ze op omdat ze jong is? Misschien vindt hij haar wel aantrekkelijk, zo op het eerste gezicht. Dat vertelt het verhaal allemaal niet. Maar zodra hij weet wie ze is, is hij goed voor haar. Hij geeft haar meer dan hij verplicht is te geven, veel meer zelfs. En als Ruth hem vraagt om als losser op te treden gaat hij dat meteen regelen.

Zo heeft het verhaal een happy end. Noömi was na het overlijden van haar man en van haar beide zonen alles kwijt. Ze was overgeleverd aan de liefdadigheid van anderen. Maar nu trouwt Ruth met Boaz en ze krijgen een zoon, die de grootvader van David zal worden. Met dit huwelijk en dit kind is er weer toekomst, niet alleen voor Ruth maar ook voor Noömi. Boaz is als losser opgetreden zodat de naam van haar overleden man op zijn land zal voortleven.

Noömi heeft een zoon gekregen.