Ineke Lautenbach

Om te lezen en te luisteren

Cassettebandjes

Ik wil mijn vriend bellen om raad. Maar die is ’s avonds pas laat thuis. Dan eerst maar mijn vader. Meestal neemt mijn moeder de telefoon op, maar deze keer niet. Mooi, dan kan ik direct mijn vragen kwijt. Hij vertelt wat er op de bandjes staat. Samen komen we tot de conclusie dat de Philips bandjes in de oranje doosjes waarschijnlijk de mooiste opnames bevatten. Dat zijn de oudste. Drie kleine elf centimeter banden en één grote van dertien centimeter. Daar staat de verjaardag op en de bruiloft. Felicio en de negro spirituals. De Groningse liedjes, opgenomen van de RONO – de Regionale Omroep Noord en Oost.

‘Kon je eigenlijk opnemen van de radio distributie?’ vraag ik. Ik herinner me daarvan een knop in de kamer met vier zenders. Een luidspreker van ongeveer 40 bij 40 centimeter. Kon daar ergens een stekker in?

‘Ja hoor, dat ging prima. En je kreeg goede opnames. Volledig storingsvrij.’

‘En hoe wist je dan wat je op wilde nemen?’

‘Op zaterdagavond de verzoekplaten. En verder in de gids kijken. Zo heb ik bijvoorbeeld het concert vanuit Rotterdam gevonden.’

Ik kijk op de doosjes en ontcijfer ergens: pop.liedjes vanuit een concert uit R’dam ±1962.

‘Ja, die bedoel ik,’ gaat hij verder. ‘Dat is een heel mooi concert. Van Sweet Sixteen. Daar zit Jelle tussen, en Peter. Ik denk dat ik dat ook wel op cassette heb.’

Op cassette. Zou dat waar zijn? Dat biedt perspectief. Dan kan ik het in ieder geval goed afspelen. Door de telefoon hoor ik hem naar de kast lopen. Gerommel in de la.

‘Even kijken. Dit is cassette 2. Ja, concert in Rotterdam. Misschien staat die hele band er wel op. En heb ik cassette 1 dan ook nog? Er is wel eens een bandje kapot gegaan,’ praat hij verder terwijl ik hem bezig hoor.

‘Nou ja, ik zoek nog wel even,’ en de la gaat dicht.

‘Kun je ze zondag meenemen?’ vraag ik. Dan zien we elkaar op een verjaardag.

‘Natuurlijk, ik maak wel een kopie.’ Goed plan.

Misschien kan ik van de cassette naar de computer. Als het van de bandrecorder en van de platenspeler kan, waarom dan niet vanaf de cassetterecorder? Dan heb ik in ieder geval Felicio digitaal. En wat er verder op die cassette van mezelf staat: de Amsterdamse Zwaantjes, wijzelf voor de kachel, de wim-wam reus en mijn dochter met een Sinterklaasliedje. Wie weet waar mijn vader straks mee aan komt zetten.