Ineke Lautenbach

Om te lezen en te luisteren

De foto

Er is weer een bruiloft in zicht. Mijn ouders zijn binnenkort vijftig jaar getrouwd. Wat zou het leuk zijn om ze een CD te geven met een selectie uit de oude opnamen. En een boekje met mijn herinneringen rond de bandrecorder. Een foto van die eerste op de voorkant.

Ik blader mijn fotoalbums door, maar kan niets vinden. Ik bel mijn ouders en vraag ze hun albums nog eens te bekijken. Zonder resultaat. Vreemd dat de bandrecorder nooit op een foto terecht is gekomen, zelfs niet ergens in een hoekje. Het apparaat heeft immers jarenlang prominent in de kamer gestaan.

Wat nu? In de tas met bandjes zaten ook twee microfoons. Een daarvan is van de eerste bandrecorder. Een Philips. Zal ik dan een foto van de microfoon op de voorkant zetten?
Ik ben er niet tevreden mee. Zou Philips nog een foto hebben? Via de website vind ik een e-mail adres, voor productgerelateerde vragen. Ik stuur een bericht.

Mijn vraag is beslist productgerelateerd, maar dan wel aan een oud product. Mijn vader heeft, waarschijnlijk in 1961, een bandrecorder van Philips gekocht. Een grijs rechtopstaand model waar de bandjes bovenop moesten. Er konden bandjes van 11 en van 13 centimeter op. De luidspreker zat aan de voorkant, met een wit plastic raster (horizontale strepen).

Ik ben bezig om herinneringen die aan die bandrecorder verbonden zijn op te schrijven. Jammer genoeg is er in de hele familie geen foto van het apparaat te vinden. Ik heb wel de microfoon nog.

Ik weet natuurlijk geen type nummer en dergelijke meer. Maar niet geschoten is altijd mis: weet u welk apparaat ik bedoel (ik kan eventueel een foto van de microfoon sturen als dat helpt). En zo ja: hebt u er een foto van die ik kan gebruiken als ik van mijn herinneringen een boekje voor mijn familieleden ga maken?

En mocht u de vraag niet kunnen beantwoorden: hebt u een archiefafdeling die misschien raad weet?

Ik word razendsnel doorverwezen naar het archief. Op hun verzoek maak ik met mijn pas aangeschafte digitale camera een foto van de microfoon, stuur die op en vermeld het serienummer dat ik op de microfoon heb gevonden. Het antwoord komt opnieuw verbazend snel: er zijn twee bandrecorders geweest met deze microfoon. Van een van beide is een foto beschikbaar. Ik klik op de bijlage en zie onze eigen bandrecorder splinternieuw op mijn beeldscherm verschijnen. Het is’m!