Een eenzame man in een vervallen vuurtoren, met een zichtbare handicap. In het dorp gaan de wildste verhalen over hem. Kinderen zijn bang voor hem.
Maar hij heeft altijd dieren om zich heen. Het verhaal gaat dat hij hen verzorgt en zieke dieren kan genezen.
Een meisje van een jaar of twaalf vindt een gewonde gans. Zonder hulp gaat hij dood. Ze overwint haar angst en brengt hem naar de vuurtoren.
Zo begint het.

Omslag The Snow Goose / De sneeuwgansOmslag De liefde van de zeven poppenOmslag Thomasina

Het verhaal De sneeuwgans van Paul Gallico. Het stond in de Margriet toen ik een jaar of veertien was. Ik was meteen betoverd en wilde het bewaren. Maar de Margriet ging naar opoe, de moeder van mijn moeder. Dus schreef ik het over. Helemaal. Alle drie de afleveringen. Ik denk dat ik het nog wel ergens heb.

In de schoolbibliotheek vond ik De liefde van de zeven poppen van dezelfde schrijver. En weer werd ik gegrepen.

Bij een bezoek aan vrienden van mijn ouders moest tante Elly boven zijn en ik mocht meelopen. Een kleine slaapkamer met alle wanden vol boeken. Mijn oog viel op Thomasina, weer van Paul Gallico.
“Dat is wel een leuk boekje,” zei tante Elly. “je mag het wel hebben.”
Echt waar? Wat fijn!
Het kwam in mijn boekenkast terecht, verhuisde diverse keren mee en maar bleef jarenlang ongelezen staan.

Veel later vond ik ergens op een rommelmarkt of in de kringloopwinkel eerst een Engelse uitgave The Snow Goose en later Drie vertellingen waarvan De sneeuwgans de eerste is. Ik heb het verhaal diverse keren opnieuw gelezen.
Heb ik ook De liefde van de zeven poppen herlezen? Dat weet ik eigenlijk niet. Ik heb het niet, maar zou het uit de bibliotheek geleend kunnen hebben. Thomasina bleef ongelezen.

Tot nu. Er staat best veel in de kast dat ik nooit heb gelezen. Laat ik daar af en toe eens iets uit pakken. Zo valt mijn oog erop.
Je kunt er van alles van zeggen. Goedkope romantiek. Steeds dezelfde opzet: een hork van een kerel en een onschuldige lieftallige jonge vrouw. En ook wel erg christelijk. Toch raakt ook dit verhaal me zoals die andere twee deden. In één ruk uitgelezen. En gelukkig niet helemaal zo voorspelbaar als ik dacht.

Paul GallicoWie is Paul Gallico?

Paul Gallico (1897-1976) was een Amerikaanse sportjournalist en schrijver, vooral bekend van The Snow Goose. Dat vertelt wikipedia over hem. De drie genoemde verhalen worden omschreven als romantic tragedy / romantic drama.
Deze verhalen zijn niet de meest hoogstaande literatuur, maar wat een genot om te lezen! Ik ga op zoek naar een exemplaar van De liefde van de zeven poppen.

Verkrijgbaarheid