Ineke Lautenbach

Om te lezen en te luisteren

Stamboom

Al zolang ik me kan herinneren is mijn vader bezig met stamboom onderzoek. Hij is in 1944 begonnen met de familie Lautenbach. Maar daar heeft hij zich niet toe beperkt: ook de families Visser (zijn moeder), Katerborg (mijn moeder) en Renkema (mijn oma van moederskant) heeft hij nagespit.

Hij heeft mij geïnspireerd om ook actief te worden. Hij heeft wel heel veel uitgezocht, maar een stamboom is nooit af. Een kwartierstaat (die van mijn vier grootouders staan in het menu rechts onder hun achternaam) is nooit af. Er zijn altijd nieuwe vertakkingen te vinden. Maar het leukst zijn de verhalen over de mensen zelf.


Renkema boek

Cover Renkema boek

De moeder van mijn moeder, opoe voor mij, heet Roelina Renkema. En mijn vader heeft zich verdiept in de stamboom van de Renkema’s. Resultaat is onder meer haar kwartierstaat, die terug gaat tot eind 17de eeuw.

Lees meer...

Een verrassende ontmoeting

Jacob en Ineke Lautenbach in Normandië

Het is zomer 2009, een poosje geleden al weer. Jenni en ik waren op vakantie in Normandië. Wat een prachtig gebied is dat! Er is veel cultureel erfgoed te vinden met als hoogtepunt het tapijt van Bayeux. Dat is een borduurwerk van een halve meter hoog en 70 meter lang, waarop de geschiedenis van de slag bij Hastings in 1066 is weergegeven. U kent het jaartal misschien nog wel van school, Willem de Veroveraar viel toen Engeland binnen.
Nadat Jenni en ik dit prachtige “stripverhaal” bekeken hadden, liepen we de kathedraal van Bayeux binnen. We waren daar niet de enige toeristen.
“Ik zie een bekend gezicht,” zei ik tegen Jenni, terwijl ik naar de schilderijen en beelden aan de muur keek.
“Wie dan, waar dan?” vroeg ze.
“Jij kent’m niet, maar daar loopt een man die lijkt op iemand van de Lautenbach Stichting.” Ik wees met een knik naar de overkant van de kerk.
“Spreek’m aan, dan,” spoorde ze me aan.
“Ach, zo goed ken ik’m niet. En het is vast iemand anders. Het zou ook wel erg toevallig zijn.”
Toch keek ik nog even rond. Hij was verdwenen.

Lees meer...

En de zon schijnt altijd

Omslag tijdschrift Opspraak

Ik ben stadjer. Ik woon er al heel lang niet meer, maar ik blijf stadjer: geboren en getogen in de stad Groningen. Ik houd van stadse voorzieningen op fietsafstand. Van wegen met een stoep ernaast en om de tien meter een zijweg. Waar je ’s avonds een blokje om kunt lopen in het licht van de lantaarnpalen. Maar ik weet van jongs af aan dat melk van de koe komt. Ik weet hoe groot een koe is, ik weet hoe varkens ruiken. Hoe hoog de maïs is in augustus. Hoe verse aalbessen smaken. Hoe je ze met een vork van het steeltje ritst. Als kinderen logeerden we vaak op de boerderij. Meestal in de zomer. Want mijn ouders hadden vrienden met een boerderij en met kinderen van onze leeftijd.

Lees meer...

Lautenbach wapen

lautenbach wapen

In het boek Lautenbach - Vier eeuwen familiegeschiedenis (door drs. Jacob Lautenbach, uitgegeven door de Stichting Jacobus Lautenbach 1537/'38-tot 1611) is de herkomst van het wapen omschreven. Onderstaande tekst is afkomstig uit dit boek.

Lees meer...

Stichting Jacobus Lautenbach

Omslag boek Lautenbach - Vier eeuwen familiegeschiedenis

Mijn vader heeft vanaf 1944 genealogisch onderzoek gedaan. Later hebben ook anderen zich met de Lautenbach stamboom bezig gehouden. In de loop der jaren zijn diverse contacten ontstaan, onder meer met Henk Lautenbach uit Hengelo en later met Jacob Lautenbach toen die in Groningen studeerde. In 1989 is door hen en nog enkelen de Stichting Jacobus Lautenbach 1537/'38 tot 1611 opgericht.

Lees meer...

Kwartierstaten

Pieter Lautenbach
Jantje Visser
Johannes Katerborg
Roelina Renkema