Ineke Lautenbach

Om te lezen en te luisteren

Stamboomonderzoek vroeger en nu

Het uitzoeken van je stamboom is een leuke, maar tijdvretende hobby. Mijn vader begon ermee op D-Day, 6 juni 1944. Het boek Lautenbach - Vier eeuwen familiegeschiedenis dat mede gebaseerd is op zijn werk, is in 2004 gepubliceerd: 60 jaar stamboomonderzoek. Inmiddels ben ik ook gegrepen door het virus. Maar het onderzoek gaat nu heel anders dan toen hij begon. In de serie Stamboomonderzoek vroeger en nu schrijf ik daarover. Deze artikelen worden ook gepubliceerd op de website van de Stichting Jacobus Lautenbach 1537/’38 tot 1611 en het Familieblad dat deze stichting twee keer per jaar uitgeeft. De eerste aflevering is te vinden in nummer 64 van januari 2020.


Iedereen heeft een naam

Napoleon

Napoleon heeft gezorgd dat we allemaal een familienaam hebben. Je hoort nogal eens dat veel mensen dat onzin vonden. Dat ze dachten dat de naam niet lang zou blijven en daarom een rare naam kozen. Maar het klopt niet, of maar voor een klein deel. Hoe zit het dan wel?

Deel 2 van de serie Stamboomonderzoek vroeger en nu

Lees meer...

Iedereen komt tot 1811

Aangifte geboorte Janke Lautenbach

‘Iedereen komt tot 1811’, zei mijn vader altijd. En hij kon het weten, na 60 jaar stamboomonderzoek. Hij doelde met die uitspraak op de invoering van de burgerlijke stand in 1811. Daarin wordt ook vandaag de dag nog van iedereen geboorte, huwelijk en overlijden vastgelegd.

Deel 1 van de serie Stamboomonderzoek vroeger en nu

Lees meer...

De leukste doos uit het archief

Doos met inhoud

Toen ik met ingang van 1 januari 2020 penningmeester/secretaris/archivaris werd van de Stichting Jacobus Lautenbach 1537/'38 tot 1611, kreeg ik het archief van mijn voorganger Johan Lautenbach. Een paar dozen met ordners: de financiële administratie en notulen vanaf het begin. En een kleinere doos met een wel heel bijzondere inhoud.

Lees meer...