Ineke Lautenbach

Om te lezen en te luisteren

De leukste doos uit het archief

Toen ik met ingang van 1 januari 2020 penningmeester/secretaris/archivaris werd van de Stichting Jacobus Lautenbach 1537/'38 tot 1611, kreeg ik het archief van mijn voorganger Johan Lautenbach. Een paar dozen met ordners: de financiële administratie en notulen vanaf het begin. En een kleinere doos met een wel heel bijzondere inhoud.

Wat zit er in de doos?

inhoud doos

 • Een kaartenbak met daarin:
  • De gegevens van de donateurs. Per donateur een kaart, van de meeste voormalige donateurs (voor 2008) is de kaart vernietigd
  • Een aantal ansichtkaarten met daarop een sticker, ze zijn gebruikt als tabbladen
  • Een foto van een wapen waaronder Lautenbach gecalligrafeerd is
 • Een blikken sigarendoosje met daarop een sticker KAS stichting en erin:
  • Een bedrag in contanten. Ik heb het gestort op de bankrekening van de Stichting, waarmee de kasrekening is opgeheven
  • Een USB stick met daarop het digitale deel van de administratie zoals die door mijn directe voorganger Johan Lautenbach is bijgehouden: financiële jaaroverzichten en de digitale donateurslijst
 • Twee schriften met daarin de boekhouding van de Stichting vanaf het begin tot eind 2019
 • Een stempel met stempelkussen dat door voorzitter Jacob Lautenbach is gebruikt op de enveloppen waarin het familieblad verstuurd is (t/m nummer 62) en andere correspondentie
 • Een brief met daarin een biljet van 20 dollar als donatie voor 2019 van een Amerikaanse donateur. De dollars zijn inmiddels omgewisseld en gestort op de bankrekening van de stichting.

Waarom vind ik dit zo leuk?

Uit de kaartenbak het kaartje van mijn vaderOmdat mijn vader Anton Lautenbach van 1989 tot 2008 de eerste penningmeester/secretaris was.

Op de kaartjes herken ik zijn handschrift, de ansichtkaarten komen uit zijn verzameling kaarten van molens en stadgezichten, waarschijnlijk zijn het dubbele exemplaren. Het is een toonbeeld van zijn werkwijze: niets wegggooien, alles is bruikbaar voor een ander doel.

Het sigarendoosje is waarschijnlijk afkomstig van zijn schoonvader Johannes Katerborg. Mijn opa van moederskant was een stevige roker en al zijn kleinkinderen hadden wel ergens een leeg doosje dat gebruikt werd voor allerhande schatten. En de kas van de Stichting is wel een schat te noemen!

Hartelijk dank, Johan, dat je gedurende jouw penningmeesterschap zo goed op deze spullen hebt gepast!


Stichting Jacobus Lautenbach 1537/'38 tot 1611

Dit artikel is gepubliceerd in aflevering 62 van het Familieblad van de Stichting Jacobus Lautenbach 1537/’38 tot 1611.