De moeder van mijn moeder, opoe voor mij, heet Roelina Renkema. En mijn vader heeft zich verdiept in de stamboom van de Renkema’s. Resultaat is onder meer haar kwartierstaat, die terug gaat tot eind 17de eeuw.
De Renkema’s zijn afkomstig uit het Westerkwartier in de provincie Groningen. De genealogie is uitgezocht door Trees Renkema uit Zuidhorn. Zij heeft de resultaten van haar onderzoek in 1990 gepubliceerd in een boek: Genealogie Renkema.
De volledige titel van het boek luidt:
Genealogie Renkema
waarin uitgewerkt het voor- en nageslacht van
Hedzer Luekes en Jantje Willems Renkema
in de rechte lijn t/m de dochters en hun gezinnen en
vermelding namen schoonouders.
Mijn vader had het vaak over dit boek. Het moest in het archief in Groningen zijn, het werd vermeld in de catalogus. Maar het was weg, zoekgeraakt. Ik weet niet of hij het in handen heeft gehad.
Ik ben al lang op zoek naar dit boek. Najaar 2015 probeerde ik het maar weer eens. En deze keer was het raak: antiquariaat Bladzij 20 in Bedum heeft een exemplaar voor een redelijke prijs. Ik bestel, betaal en een paar dagen later heb ik het in handen.
Wat staat er in
Het boek bevat precies wat het in de titel belooft: de Renkema genealogie. Namen, geboorte- en overlijdensdata, huwelijken, kinderen, ouders van de partners. Van een aantal Renkema’s zijn foto’s opgenomen.
Diverse andere verwanten worden genoemd. Van een aantal staat verwantschap vast, van anderen wordt die vermoed. Een deel draagt de naam Renkema, een deel niet. In de 19de eeuw werd, ook na 1811 waarin iedereen een achternaam moest aannemen, nog gerommeld met de achternaam. Zo voeren mijn voorouders niet consequent de naam Renkema. Het gezin waar opoe uit komt, staat er niet in. Trees Renkema heeft de lijn wel gevonden en gedeeld met mijn vader. Dat blijkt uit correspondentie die ik in de spullen van mijn vader heb gevonden.
Wat ontbreekt
De lijst met namen en data is leuk. Maar ik ben vooral geïnteresseerd in de verhalen die er bij horen. Er staan wat schetsen in van het leven rond 1830 in de dorpen in het Westerkwartier. Maar er is vast meer te vertellen.
Ik ontdek dat Trees Renkema nog steeds in Zuidhorn woont en vind haar telefoonnummer. Dus ik bel haar. Wat een leuk gesprek! Ze vertelt over haar manier van onderzoek doen. En ze is nog steeds bezig. Zelf heeft ze geen verhalen in haar boek opgenomen, omdat ze zeker wil weten dat alles klopt. Een nicht is wel bezig om verhalen te verzamelen. Wie weet waar dat nog toe leidt!
Gevonden
Ik ben blij dat ik het boek gevonden heb. En het is ook weer te vinden in het archief in Groningen. Trees Renkema vertelt mij dat ze er naar gevraagd had. Het was waarschijnlijk kwijt geraakt bij een verhuizing van het archief. Jaren later kwam het op een onverwachte plek weer tevoorschijn: een kleine vlek op de kaft maar verder in prima staat. Net als mijn exemplaar.