Ineke Lautenbach

Om te lezen en te luisteren

Vesper inleidingen

Tijdens advent en tijdens de veertigdagen tijd vieren we in de Rank te Nieuwegein op zondagavond een vesper. De inleiding wordt steeds door een gemeentelid verzorgd. Ik ben één van die gemeenteleden. Op deze pagina vindt u mijn inleidingen vanaf 2006, de meest recente bovenaan.

Daaronder het overzicht van de vespers in de veertigdagentijd en tijdens advent in dit kalenderjaar.


Inleidingen

Ruimte maken voor de toekomst

Liturgische schikking tweede zondag in de 40 dagen

Een overweging bij Genesis 15: 1-6
Tweede vespers in de veertigdagentijd, 25 februari 2018

Het is een hype: opruimen, ontspullen. In een recensie van het zoveelste boek hierover las ik dat je het moet doen om je nabestaanden te ontlasten. Begin met de foto’s, stond er. En begin rond je zestigste. Dat vond ik wel erg drastisch. Stel dat je negentig wordt. Dan leef je een kwart van je leven zonder fysieke herinneringen. Geen goed idee.

Lees meer...

Zet een stap naar de ander: Coventry

Coventry Cathedral

Een overweging bij Lukas 22: 66-71
Derde vespers in de veertigdagentijd, 28 februari 2016

Vorige week hoorden we hoe Jezus ons oproept om de andere wang toe te keren (Lukas 6: 27-35). Vandaag horen we wat Jezus zegt als hij voor de oudsten van het volk geleid is. Hij wordt ondervraagt en geeft antwoord, maar nu heeft zijn toon niets met verzoening te maken. Zijn antwoord is ontwijkend, haast provocerend. Dit is geen gesprek, hier staan partijen lijnrecht tegenover elkaar. Het is bij voorbaat een verloren strijd. Geen stap naar de ander, maar juist van elkaar weg. Hoe komt het ooit weer goed?

Later, aan het kruis, kon Jezus zeggen: "Vader, vergeef het hun.".

Lees meer...

Babel of Pinksteren

Viering in Merville

Tijdens Pinksteren 2015 vond de jaarlijkse conferentie van het European Forum of Lesbian, Gay, Bisexual and Transgender Christian Groups plaats in Merville, Frankrijk. Het thema van de conferentie was: Babel of Pinksteren? Een belangrijk onderdeel was de oecumenische viering op zondagavond 24 mei, waarin ds. Wielie Elhorst voorging. De eerste lezing was Genesis 11: 1-9 over de toren van Babel, die in verschillende talen gelijktijdig werd gelezen. De tweede lezing was Handelingen 8: 26-40 over Filippus en de Ethiopische eunuch. Ik mocht de meditatie houden.

Lees meer...

Hoe bereiden we ons voor ? - De stronk van Isaï

Een overweging bij Jesaja 11: 1-10
Tweede vesper van advent, 7 december 2014

Lees meer...

Leven zonder antwoord / Kinderleed in ogenschouw

Schilderij Kinderleed in ogenschouwvan Jannie den Breejen

Een overweging bij Job 40: 6-14 en schilderij Kinderleed in ogenschouw van Jannie den Breejen
Vijfde vespers in veertigdagentijd, 6 april 2014

Een meisje in een nestje op het water. Ze is alleen, iedereen is verdwenen. In de wijde omtrek geen teken van menselijk handelen meer: geen huizen, geen straten, geen mensen. Alleen water en bomen. En dit kind.

Lees meer...