Ineke Lautenbach

Om te lezen en te luisteren

Zie de regenboog en prijs zijn maker

Omslag Zie de regenboog en prijs zijn maker

Wat is een roze viering? Hoe organiseer je zo'n bijeenkomst? Hoe vier je inclusief? Welke Bijbelverhalen en liederen zijn daarvoor geschikt? Wielie Elhorst en Stijn van der Woude maakten er een boek over. Ik mocht een bijdrage leveren.

Criteria

Nadat het Liedboek -zingen en bidden in huis en kerk in 2013 verscheen, ben ik al snel begonnen om het helemaal door te vlooien op tekstgebruik. Immers, om van harte te kunnen meezingen is het fijn als de tekst van een lied op jezelf van toepassing kan zijn. Voor mij is een liedtekst inclusief als:

  • mensen niet exclusief worden gezien/aangesproken als mannelijk of vrouwelijk
  • de Eeuwige niet exclusief wordt gezien/aangesproken als mannelijk of vrouwelijk.

Soms kun je een tekst eenvoudig aanpassen zodat die inclusief wordt, maar zo'n lied beoordeel ik niet als inclusief. Soms lijkt een tekst expliciet mannelijk, maar dan gaat die over Jezus.Ik heb niet gelet op het Godsbeeld dat in de tekst schuil gaat.

Toen ik hoorde dat dit boek in de maak was, ben ik er voor gaan zitten om de beoordeling af te maken. Ik heb alle liederen vanaf nummer 151 nagelopen. De psalmen heb ik niet gedaan, maar Stijn van der Woude (één van de auteurs) heeft die klus op zich genomen, met enigzins aangepaste cirteria.

Niet door de selectie

Soms ook is een tekst expliciet vrouwelijk. Vaak is zo'n lied ontstaan in een vrouwenbeweging, al of niet lesbisch. In vieringen met alleen vrouwen of bijvoorbeeld een huwelijk van twee vrouwen zijn die uitstekend op hun plaats. Ik heb het Liedboek hier niet apart op beoordeeld. En volgens de criteria die ik heb gehanteerd is zo'n lied niet exclusief. Wel een mooie klus om deze liederen vindbaar te maken, bijvoorbeeld via kerkliedwiki.

Door de jaren heen zijn er in Roze vieringen allerlei liederen gezongen die uitgegroeid zijn tot LHBT tophits. Afgelopen jaar werd voor de tweede keer de Gay Simg-in gehouden in de Dom in Utrecht, waar een top 10 werd gepresenteerd en gezongen. Een geweldige ervaring. Maar ze komen niet allemaal door de selectie.

Waaruit maar weer blijkt dat een tekst niet altijd inclusief hoeft te zijn om LHBT-ers te raken!